Izvestiya of Saratov University.

Chemistry. Biology. Ecology

ISSN 1816-9775 (Print)
ISSN 2541-8971 (Online)


Full text:
(downloads: 103)
Language: 
Russian
Heading: 
Article type: 
Article
UDC: 
579.26

Biological Properties of Bacteria – Assiociants Schizaphis graminum Rondani, 1852

Autors: 
Makarov N. O., Saratov State University
Glinskaya Elena V., Saratov State University
Verkhovsky R. A., Saratov State University
Abalymov A. A., Saratov State University
Abstract: 

The biological features of associative microorganisms Schizaphis graminum in the Saratov Region were studied. 3 species of bacteria from genera Bacillus were isolated. 100% of the species are able to use glucose and xylose; 66,7% – saccharose and mannitol. Alkaline pH is preferred 100% of the isolates. Bacillus clausii, B. oleronius and B. soli have nitrogenase activity and are able to utilize nitrate

Reference: 

1. Blackman R. L., Eastop V. F. Aphids on the World’s Herbaceous Plants and Shrubs. St. Louis : Daya Publishing House, 2006. 1439 p.

2. Favret C., Miller G. L., Nafria Nieto, Trans F. Catalog of the aphid genera described from the New World // Soc. Amer. 2008. Vol. 133. P. 363–412.

3. Nault L. R. Arthropod Transmission of Plant Viruses : A New Synthesis // Annals of the Entomological Society of America. 1997. Vol. 90, № 5. P. 521–528.

4. Harada H., Oyaizu H. Plant Pathogenic Bacteria : Genomics and Molecular Biology // J. Gen. Appl. Microbiol. 1997. Vol. 21. P. 142–160.

5. Baumann P., Moranl N. A. The prokaryotes. N.Y. : Springer, 2000. 526 p.

6. Верховский Р. А., Глинская Е. В., Абалымов А. А. Ассоциативные микроорганизмы яблонной тли (Aphis pomi DeGeer, 1773), паразитирующей на дре- весных растениях правобережной зоны Саратовской области // Энтомологические и паразитологические исследования в Поволжье. 2015. Вып. 12. С. 114–116.

7. Абалымов А. А., Глинская Е. В., Верховский Р. А. Ас- социативные микроорганизмы яблонной тли (Aphis pomi DeGeer, 1773), паразитирующей на древесных растениях левобережной зоны Саратовской обла- сти // Энтомологические и паразитологические исследования в Поволжье. 2015. Вып. 12. С. 111–113.

8. Глинская Е. В., Аникин В. В., Верховский Р. А., Абалымов А. А. Биологические свойства бактерий – ассоциантов яблонной тли (Aphis Pomi DeGeer, 1773) // Изв. Сарат. ун-та. Нов. сер. Сер. Химия. Био- логия. Экология. 2015. Т. 15, вып. 3. С. 48–52.

9. Меджидов М. М. Справочник по микробиологическим питательным средам М. : Медицина, 2003. 208 с.

10. Беклемишев В. Н. Биоценологические основы срав- нительной паразитологии. М.: Наука, 1970. 502 с.

11. Bergey’s Manual of Systematic Bacteriology. N.Y. : Springer, 2001. Vol. 3. 1450 p.

12. Медведев С. С. Физиология растений. СПб. : СПбГУ, 2004. 336 с.

13. Dinant S., Bonnemain J. L., Girousse C., Kehr J. Phloem sap intricacy and interplay with aphid feeding // Comptes Rendus Biologies. 2010. Vol. 333. P. 504–515.