Для цитирования:
Карагушева М. А., Горячева И. Ю., Басова Е. В. РАЗРАБОТКА ИММУНОХИМИЧЕСКИХ ТЕСТ-МЕТОДОВ ДЛЯ ОПРЕДЕЛЕНИЯ МИКОТОКСИНОВ В ПРОДУКТАХ ПИТАНИЯ // Известия Саратовского университета. Новая серия. Серия: Химия. Биология. Экология. 2008. Т. 8, вып. 1. С. 39-42.
РАЗРАБОТКА ИММУНОХИМИЧЕСКИХ ТЕСТ-МЕТОДОВ ДЛЯ ОПРЕДЕЛЕНИЯ МИКОТОКСИНОВ В ПРОДУКТАХ ПИТАНИЯ
Статья посвящена разработке быстрых методов определения микотоксинов в продуктах питания. Для детекции микотоксинов применялась колонка, содержащая детектирующий иммунослой. В качестве носителя для специфических антител использовался гель на основе цианоактивированной сефарозы 4В. Результаты анализа оценивались визуально. Разрабатываемые колонки применяли для определения охратоксина А (ОТА) в пиве с контрольным уровнем 0,2 нг/мл и афлотоксина М1 (АфМ1) в молоке с контрольным уровнем 0,05 нг/мл.
- Entwisle А.С, Williams А. С, Mann P.J. et al. Liquid chromatographic method with immunoaffinity column cleanup for determination of ochratoxin A in barley: collaborative study // J. of AOAC Intern. 2000. Vol.83, №6. P.1377-1383.
- Iamanaka B.T., Taniwaki M.H., Menezes H.C. et al. Incidence of toxigenic fungi and ochratoxin A in dried fruits sold in Brazil // Food Addit, Contam. 2005. Vol.22(12). P. 1258-1263.
- Entwisle A.C., Williams A.C., Mann P.J. et al. Combined phenyl silane and immunoaffinity column cleanup with liquid chromatography for determination of ochratoxin A in roasted coffee: collaborative study // J. of AOAC Int. 2001. Vol.84, №2. P.444-450.
- Amezqueta S., Gonzalez-Penas E., Murillo M., Lopez de Cerain A. Validation of a high-performance liquid chromatography analytical method for ochratoxin A quantification in cocoa beans // Food Addit. Contam. 2004. Vol.21, №11. P.1096-1106.
- Bonvehi J.S. Occurrence of ochratoxin A in cocoa products and chocolate // J. Agric. Food Chem. 2004. Vol.52, №20. P.6347-6352.
- Papachristou A., Markaki P. Determination of ochratoxin A in virgin olive oils of Greek origin by immunoaffinity column clean-up and high-performance liquid chromatography // Food Addit. Contam 2004. Vol.21, №1. P.85-92.
- Wiecki L.C., Wiczynska G, Kwiecien A. Ochratoxin A: an improvement clean-up and FfPLC method used to investigate wine and grape juice on the Polish market // Food Addit. Contam. 2005. Vol.22, №2. P. 158-162.
- Papachristou A., Markaki P. Determination of ochratoxin A in virgin olive oils of Greek origin by immunoaffinity column clean-up and high-performance liquid chromatography // Food Addit. Contam. 2004. Vol.21, №1. P.85-92.
- Visconti A., Pascale M., Centonze G. Determination of ochratoxin A in domestic and imported beers in Italy by immunoaffinity clean-up and liquid chromatography // J. Chro-matogr. A. 2000. Vol.888, №1-2. P.321-326. EDN: AHPLDX
- Sorensen Т.К., Elbaik Т.Н. Determination of mycotoxins in bovine milk by liquid chromatography tandem mass spectrometry//J. Chromatogr. B. 2005. Vol.820, №2. P. 183-196.
- Chiavaro E., Cacchioli C, Berni E., Spotti E. Immunoaffinity clean-up and direct fluorescence measurement of aflatoxins Bl and Ml in pig liver: Comparison with high-performance liquid chromatography determination// Food Additives and Contaminants. 2005. Vol.22(ll). P. 1154-1161.
- Sorensen L.K., Elbaik Т.Н. Determination of my cotoxins in bovine milk by liquid chromatography tandem mass spectrometry // J. Chromatogr. B. 2005. Vol.820, №2. P. 183-196.
- Matrella R., Monaci L., Milillo M.A. et al. Ochratoxin A determination in paired kidneys and muscle samples from swines slaughtered in southern Italy // Food Control. 2006. Vol.17. №2. P.l 14-117.
- Alarcon S.H., Micheli L., Palleschi G., Compagnone D. Development of an electrochemical immunosensor for ochratoxin A// Anal. Lett. 2004. Vol.37, №8. P.1545-1558.
- Shim W.B., Kolosova A.Y., Kim Y.J. et al. Fluorescence polarization immunoassay based on a monoclonal antibody for the detection of ochratoxin A. // Intern. J. Food Sci. Tech. 2004. Vol.39, №8. P.829-837. EDN: LIIJHV
- Ngundi M.M., Shriver-Lake L.C., Moore M.H. et al. Array biosensor for detection of ochratoxin A in cereals and beverages//Anal. Chem. 2005. Vol.77, №1. P.148-154. EDN: LZHNJT
- Santos E.A., Vargas E.A. Immunoaffnity column clean-up and thin layer chromatography for determination of ochratoxin A in green coffee // Food Addit. Contam. 2002. Vol.19, №5. P.447-458.