Izvestiya of Saratov University.

Chemistry. Biology. Ecology

ISSN 1816-9775 (Print)
ISSN 2541-8971 (Online)


For citation:

Starichkova N. I., Nadkernichnay E. V., Krapivina L. l., Bezverkhov N. V., Antonyuk L. P. Estimation of Perspective Varieties of Spring Wheat on the Lectin Content. Izvestiya of Saratov University. Chemistry. Biology. Ecology, 2010, vol. 10, iss. 1, pp. 35-40. DOI: 10.18500/1816-9775-2010-10-1-35-40

This is an open access article distributed under the terms of Creative Commons Attribution 4.0 International License (CC-BY 4.0).
Full text:
(downloads: 32)
Language: 
Russian
Heading: 
Article type: 
Article
UDC: 
577.124

Estimation of Perspective Varieties of Spring Wheat on the Lectin Content

Autors: 
Starichkova Natalia I., Saratov State University
Nadkernichnay E. V., All-Russia Research Institute for Agricultural Microbiology
Krapivina L. l. , Institute of Biochemistry and Physiology of Plants and Microorganisms of the Russian Academy of Sciences
Bezverkhov N. V., Moscow State Open University. Department of Subsoil Protection and Rational Nature Management
Antonyuk Lyudmila Petrovna, Institute of Biochemistry and Physiology of Plants and Microorganisms of the Russian Academy of Sciences
Abstract: 

For field experiments  in an effort to elucidate functions  of the wheat lectin (wheat germ agglutinin, WGA), the establishment of varieties sharply  contrasting in the lectin content is  very  important. As  the starting point for solution of this  problem we studied the WGA variability  in the seeds  of 33 spring wheat varieties  obtained in two different breeding centers: Saratov's  and Kharkov’s  those. The vari­ ability  in response to environment for Saratovskaya 29 was  also estimated. It was found that the maximal variability in the WGA seed content is intrinsic to varieties of soft wheat originated from Saratov's breeding center. WGA is known to involve in the wheat adaptation to stresses  and to interact with root microflora; taking into account this fact we propose that the high variability  of wheats  from Saratov region is  associated with more continental climate in which the breeding of the tested varieties was performed.

Reference: 

1. 

Дорофеев В.Ф.Удачин Р.А.Семенова Л.В., Новикова MR, Градчатптя О.Д., Шштеа МЛ, Мережк& А.Ф., Филатенко А.А. Пшеницы мира. Л., 1987. 560 с.  EDN: AWZLEW

2. 

Конарев В.Г. Белки пшеницы. М., 1980. 351 с.

3. 

Бебякин В.М.Старичкова Н.И. Диаллельный анализ содержания белка в зерне яровой твердой пшеницы и генетические свойства некоторых сортов//Вестн. с.-х. науки. 1991. №10. С.91-95.

4. 

Бебякин В.М.Звягина Ю.Ю.Кибкало И.А., Старичкова ПИ. Изменчивость показателей гидрофобных взаимодействий в белковом комплексе клейковины и эффективность отбора по ним в селекционном питомнике//Вестн. СГАУ им. Н.И. Вавилова. 2002. №2. С.51-54.  EDN: ULDWHV

5. 

Бебякин В.М.Старичкова Н.И. Фенотипическая стабильность показателей амилолитической активности зерна яровой мягкой пшеницы в зависимости от генотипа//Вестн. СГАУ им. Н.И. Вавилова. 2005. №2. С.3-5.  EDN: IQFUPZ

6. 

Шатрова Ф.М., Безрукова MB. Современные представления о предполагаемых функциях лектинов растений//Журн. общей биологии. 2007. Т. 68, №2. С.98-114.  EDN: IAAJOX

7. 

Peumans W.J. Biochemistry, cell-biology, physiology, biosynthesis and function of gramineae lectins. Leuven, Katholike Univ. 1984.

8. 

Smith J.J.Raikhei N.V. Nucleotide sequences of cDNA clones encoding wheat germ agglutinin isolectins A and D//Plant Mol. Biol. 1989. Vol.13, №5. P.601-603.

9. 

Антонюк Л.П. Растительные лектины как факторы коммуникации в симбиозах//Молекулярные основы взаимодействия ассоциативных микроорганизмов с растениями/Под ред. В.В. Игнатова. М, 2005. С.118-159.

10. 

Tabe L.Hagan N. Higgins TJ. Plasticity of seed protein composition in response to nitrogen and sulfur availability//Curr. Opin. Plant Biol. 2002. Vol.5, №3. P.212-217.

11. 

Колпакова В.В.Молчанова Е.Н.Васильев А.В., Чуми-кина Л.В. Физико-химические свойства белков пшеницы, выращенной в резко контрастных климатических условиях//Прикладная биохимия и микробиология. 2007. Т.43, №3. С.382-390.  EDN: IAGBSL

12. 

Бабоша А.В. Изменение содержания агглютинина зародышей пшеницы в растениях, обработанных перекисью водорода//Прикладная биохимия и микробиология. 2006. Т.42, №2. С.247-251.  EDN: GEZMLZ

13. 

Хайруллин P.M. Роль анионных пероксидаз и агглютинина зародыша в реакциях пшеницы на грибную инфекцию: Дис.... д-ра биол. наук. Казанский институт биохимии и биофизики РАН. Казань, 2001. 292 с.  EDN: QDLJAZ

14. 

Антонюк Л.П.Игнатов В.В. О роли агглютинина зародышей пшеницы в растительно-бактериальном взаимодействии: гипотеза и экспериментальные данные в ее поддержку//Физиология растений. 2001. Т.48, №3. С.427-433.  EDN: LGXLQH

15. 

Bashan Y.Holguin G., de-Bashan I.E. Azospirillum-plant relationships: physiological, molecular, agricultural, and environmental advances (1997-2003)//Canadian Journal of Microbiology. 2004. Vol.50, №8. P.521-577.  EDN: MGFQPP

16. 

Антонюк Л. П.Евсеева Н.В. Лектин пшеницы как фактор растительно-микробной коммуникации и белок стрессового ответа//Микробиология. 2006. Т.75, №4. С.544-549.  EDN: LKAXCX

17. 

Бебякин В.М.Старичкова Н.И.Дорогобед А.А. Качество зерна пшеницы в зависимости от сорта и условий произрастания//Зерновое хозяйство. 2003. №3. С.22-24.  EDN: ULNCXP

Received: 
02.11.2009
Accepted: 
10.01.2010
Published: 
25.02.2010
Short text (in English):
(downloads: 17)