Izvestiya of Saratov University.

Chemistry. Biology. Ecology

ISSN 1816-9775 (Print)
ISSN 2541-8971 (Online)


Full text:
(downloads: 113)
Language: 
Russian
Heading: 
Article type: 
Article
UDC: 
543.544

ПРИМЕНЕНИЕ МАСС-СПЕКТРОМЕТРИИ С ИНДУКТИВНО СВЯЗАННОЙ ПЛАЗМОЙ ДЛЯ ИДЕНТИФИКАЦИИ ГЕОГРАФИЧЕСКОГО ПРОИСХОЖДЕНИЯ И ФАЛЬСИФИКАЦИИ ПИЩЕВЫХ ПРОДУКТОВ РАСТИТЕЛЬНОГО ПРОИСХОЖДЕНИЯ

Autors: 
Tretyakov Alexey V., Vladimir State University
Amelin V. G., Vladimir State University
Podkolzin Ivan Vladimirovich, Vladimir State University
Abramenkova Olga Igorevna, Федеральный центр охраны здоровья животных ФГБУ «ВНИИЗЖ»
Solovev Andrey Ivanovich, Vladimir State University
Abstract: 
В основу географической идентификации пищевых продуктов
растительного происхождения положена техника «отпечатков
пальцев» – многоэлементный сравнительный анализ с исполь-
зованием масс-спектрометрии с индуктивно связанной плазмой.
Выбраны элементы-маркеры географического происхождения
для различных видов продукции (сахар, чай, кофе, масла, соки,
вина).
Reference: 
1. Coetzee P. P., Steffens F. E., Eiselen R. J., Augustyn O. P.,
Balkaen L., Vanhaecke F. Multi-element analysis of South
African wines by ISP-MS and their classifi cation according
to geographical origin // J. Agric. Food Chem. 2005.
Vol. 53, № 13. Р. 5060.
2. Coetzee P. P., Augustyn O. P. Classifi cation of South
African wines accoding to geographical origin using
multi-element chemical analysis // Wynboer. A Technical
for Wine Producers. 2006. № 1. Р. 1.
3. Almeida M. R., Vasconcelos T. S. Multi-element composition
of wines and their precursors including provenance
soil and their potentialities as fi ngerprints of wine
origin // J. Agric. Food Chem. 2003. Vol. 51, № 16.
Р. 4788.
4. Greenough J. D., Mallory-Greenough L. M., Fryer B. J.
Geology and wine 9: regional trace element fi ngerprinting
of Canadian wines // Geoscience Canada. 2005. Vol. 32,
№ 3. Р. 129.
5. Moreda-Pizeiro A., Fisher A., Yill S.J. The classifi cation of
tea according to region of origin using pattern recognition
techniques and trace metal data // J. Food Composition
Anal. 2003. Vol. 16. P. 195.
6. Ogrinc N., Koir I. J., Spangenberg J. E., Kidric J. The
application of NMR and MS methods for detection of
adulteration of wine, fruit juices, and olive oil // Anal.
Bioanal. Chem. 2003. Vol. 376. P. 424.
Received: 
14.05.2012
Accepted: 
20.08.2012
Published: 
24.09.2012