Izvestiya of Saratov University.

Chemistry. Biology. Ecology

ISSN 1816-9775 (Print)
ISSN 2541-8971 (Online)


Full text:
(downloads: 150)
Language: 
Russian
Heading: 
Article type: 
Article
UDC: 
633.14: 581.

Biological Characteristics of Productivity of Various Breeding and Genetic Forms Winter Rye

Autors: 
Kargatova A. M., Saratov State University
Stepanov Sergey A., Saratov State University
Ermolaeva T. Y., Agricultural Research Institute for South-East Region (ARISER), laboratory of agrometeorological forecast
Nuzhdina N. N., Agricultural Research Institute for South-East Region (ARISER), laboratory of agrometeorological forecast
Abstract: 

The paper presents the results of a study of the biological characteristics of productivity of various breeding and genetic forms of winter rye, presented by grades and district of the Saratov breeding. Significant varietal differences in development of individual morphological parameters of the shoot. The number of leaves of the main shoot per plant in winter rye agropopulations different varieties ranges from 6 to 9 units, stem length from 1249 to 1660 mm, length of ear, from 75 to 139 mm, number of spikelets of spike – from of 27.7 to 40.2; the number of grains ear – to 64.8 36.0 units. Average number of lateral shoots per plant ranges from of 1.63 to 4.07 units, including productive from 0,27 to 2.5. Estimated value of morphogenetic index of productivity in its constituent elements was achieved: the number of spikelets – from 2.6 to 5.5; number of grains spike – 2.4 – 4.73; the mass of grains is from 1.8 to 3.83.

Reference: 

1. Гончаренко А. А. Производство и селекция озимой ржи в России (обзор) // Зерновое хозяйство России. 2010. № 4 (10). С. 26–33.

2. Бражников П. Н. Технология возделывания озимой ржи в северной таёжной зоне : метод. рекомендации. Томск : СибНИИСХиТ, 2007. 13 с.

3. Морозова З. А. Методология использования законо- мерностей морфогенеза колосовых злаков в селек- ции : науч.-метод. пособие. М. : МАКС Пресс, 2013. 366 с.

4. Степанов С. А. Метамерный принцип системы ре- гуляции продуктивности пшеницы // Бюл. Бот. сада Сарат. гос. ун-та. 2015. Вып. 13. С. 213–222.

5. Кумаков В. А. Физиологическое обоснование моделей сортов пшеницы. М. : Агропромиздат, 1985. 270 с.

6. Степанов С. А., Сигнаевский В. Д., Касаткин М. Ю., Ивлева М. В. Формирование элементов продуктив- ности колоса яровой мягкой пшеницы // Изв. Сарат. ун-та. Нов. сер. Сер. Химия. Биология. Экология. 2013. Т. 13, вып. 1. С. 65–70.

7. Зиганшин A. A., Шарифулин Л. Р. Озимая рожь. М. : Россельхозиздат, 1981. 205 с.