The Determination of Biological Effects of New Heterocyclic Compounds on Plants and the Evaluation of Environmental Safety of Their Application
Еcotoxicological evaluation of two new polyheterocyclic compounds was spending. Acute toxicity of test substances, their lethal and safe concentration (LC and BC) were determined. The nature of the biological effect of these compounds on the plants was investigated. The substances were stimulants during the germination of seeds of wheat and peas and inhibitors of the growth of the roots and stems of seedlings. It was determined the effect of various concentrations of tested compounds on the growth characteristics of plants. Their concentration dependences were nonmonotonic, wheat test substances in nearly all concentrations, had an inhibitory effect, for the pea, they exhibited a stimulating and inhibitory activity
1. Мельников Н. Н. Пестициды : химия, технология и применение. М. : Химия, 1987. 312 с.
2. Клочкова И. Н., Аниськов А. А., Щекина М. П., Тумский Р. С. Синтез спиросочлененных гидропиримидинтионов с использованием тиобарбитуровой кислоты // Изв. Сарат. ун-та. Нов. сер. Сер. Химия. Биология. Экология. 2016. Т. 16, вып. 1. С. 43–47.
3. Клочкова И. Н., Аниськов А. А., Щекина М. П., Чу- вайкина С. В., Андреев К. А. Взаимодействие несимметричных ?,?-непредельных кетонов с тиобарбитуровой кислотой // Журн. орг. химии. 2013. Т. 49, № 9. С. 1359–1362.
4. Клочкова И. Н., Аниськов А. А., Щекина М. П. Синтез спиропирролидинов и спиропирролизидинов на основе азометинилидов // ХГС. 2014. Т. 50. С. 527–536.
5. Федеральный реестр (ФР) ФР.1.39.2007.03222. Методика определения токсичности водыи водных вытяжек из почв, осадков сточных вод, отходов по смертности и изменению плодовитости цериодафний. М. : АКВА- РОС, 2007. С. 8–25.
6. Михайлова Р. И., Ревазова Ю. А., Севостьянова Е. М. Методика определения токсичности воды и водных вытяжек из почв, осадков сточных вод и отходов по изменению интенсивности бактериальной биолюми- несценции тест-системой «Эколюм» (ПНД ФТ 14. 1:2:3:4 ,11-04 16. 1:2:3:3. 8-04). М., 2004. С. 5–11.
7. Губина Т. И. Свойства ксенобиотиков и их определение в объектах окружающей среды и пищевых продуктах : лабораторный практикум. Саратов : Изд-во СГТУ, 2015. 44 с.