Cite this article as:

Shestopalova N. B., Petrovich M. V., Chernova R. K. Simultaneous Determination of Synthetic Food Dyes E102 and E110. Izvestiya of Saratov University. New series. Series: Chemistry. Biology. Ecology, 2016, vol. 16, iss. 3, pp. 247-?. DOI: https://doi.org/10.18500/1816-9775-2016-16-3-247-253


Heading: 

Simultaneous Determination of Synthetic Food Dyes E102 and E110

Abstract

The method of derivative spectrophotometry with measurements at zero-crossing wavelenghts is proposed for simultaneous quantitative determination of synthetic food dyes Tartrazine (E102) and «Sunset yellow» (E110). The method was tested on model mixtures and applied to determine the content of dyes in carbonated soft drinks. The error does not exceed 7%.

References

1. Смирнов Е. В. Пищевые красители : справочник. СПб. : Профессия, 2009. 352 с.
2. Сарафанова Л. А. Пищевые добавки : энцикл. СПб. : ГИОРД, 2003. 688 с.
3. ГОСТ Р 52470-2005. Продукты пищевые. Методы идентификации и определения массовой доли синтетических красителей в алкогольной продукции. М. : Стандартинформ, 2006. 28 с.

4. ГОСТ Р 52671-2006. Продукты пищевые. Методы идентификации и массовой доли синтетических красителей в карамели. М. : Стандартинформ, 2007. 24 с.
5. ГОСТ Р 52825-2007. Продукты пищевые. Метод определения наличия синтетических красителей в пряностях. М. : Стандартинформ, 2008. 13 с.
6. ГОСТ Р 31765-2012. Вина и виноматериалы. Определение синтетических красителей методом капиллярного электрофореза. М. : Стандартинформ, 2013. 12 с.
7. Бернштейн И. Я., Каминский Ю. Л. Спектрофотометрический анализ в органической химии. Л. : Химия, 1975. 232 с.
8. Основы аналитической химии : в 2 т. Т. 1 / под ред. акад. РАН Ю. А. Золотова. М. : Высш. шк., 1996. 384 с.

Short text (in English): 
Full text (in Russian):